Természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékek a Körösök-völgye mentén

Körösvidék

Körösvidék

Illatos geotúra

A Réka-völgy természeti értékei

2018. február 13. - Körösvidék

FIGYELEM! FIGYELEM! FIGYELEM!

Kedves Érdeklődők!
Hivatalosan sajnos nem érkezett jelentkezés a jövőheti túrára. A facebook eseménynél már jeleztem, de szeretném a szervezők nevében itt a blog oldalon is jelezni, hogy hivatalosan elmarad a túra! Aki azonban mégis meggondolná magát és kirándulni szeretne egyet, ne fogja vissza magát!  Szombaton várom sok szeretettel továbbra is Óbányán, az Illatosháznál egy baráti sétára a meghirdetett útvonalon. Délelőtt kilenc óráig várok az esetleges kirándulókra, aztán ha egyedül is, de neki vágok a Mecsek rengetegjének! Elérhetőségeim változatlanok, keressetek nyugodtan!
Baráti üdvözlettel: Erdős Dániel

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Izgalmas illatos természeti-, kultúrtörténeti és tájképi geokirándulásra invitáljuk a kedves érdeklődőket, a Kelet-Mecsek eldugott kis szegletébe Óbányára, a Réka-völgybe. Kezünkben foghatjuk a múltat? Igen! És még illata is van? Igen! Lássuk miképpen!

Online jelentkezési lap az oldal alján! Jelentkezem az Illatos geotúrára még ma!

Rövid bemutatkozás után elhelyezzük magunkat térben és időben, földrajzi és földtani értelemben, valamint ízelítőt kapunk az alapillatok világából, melyek azok a földillatok. Mi a kemotipus? Föld és növény sokrétű kapcsolatáról hallhatunk bevezető gondolatokat, majd betekintést nyerhetünk a Kelet-Mecsek földtörténeti múltjába. Mindezen ismeretek birtokában kényelmes sétával elindulunk az egykori jura tengerfenék mélyén a tél múló, de már a tavasz eljövendő illataival karöltve.

ilatos_geotura_plakat_proba.jpg

Terepbejárásunk Óbányáról indul. Felkeressük a Réka-völgyben található késő liász és a kora dogger formációkat, melyek „üledékfolytonosan” települnek egymásra. A Mecseknádasdi Homokkő Formációt és a Rékavölgyi Aleurolit Formációt a Réka-völgyben, a Kecskeháti Mészkő Formációt a Kecskehát nyugati oldalában és a Komlói Mészmárga Formációt Óbánya déli határában, a Döngölt-árokban. Páratlan földtörténeti utazásunk kezdete lesz ez, az egykori jura tengerfenék mélyén a késő liász és a kora dogger időszakban. A kőzeteket megismerve a földtörténet egy kis szeletébe kapunk betekintést, mi is történhetett kb. 189 millió évtől 180 millió évig.

rekavolgy1.JPG

A középső-jura elején a terrigén anyag beszállítás fokozottan csökken a fokozódó süllyedés miatt, majd az európai lemezről való leválás és az új óceáni ág, a Pennini-ág felnyílása miatt végleg megszűnik. Az üledékképződés súlya az oxidált pelágikus iszapok, karbonátos iszapok felé tolódik el, valamint a tenger térhódításának hatására a selfterületekre beáramló víz okozta tengerszint emelkedés, az anoxikus körülmények kialakulására adott lehetőséget. Vizsgálódásunk tárgyát tehát ezek a rétegek adják. Továbbá a Réka-várat érintve megtudhatjuk a földtudományi értékek szoros kapcsolatát, hogyan kapcsolódnak a kőzetek a kultúrtörténethez?

rekavolgy4.JPG

Online jelentkezési lap az oldal alján! Jelentkezem az Illatos geotúrára még ma!

Túra helyszíne: Óbánya, Óbányai-völgy és Réka-völgy

Szervező: 

Éliás-Mezey Erzsébet - Illatosház-Odorárium ® -  http://illatoshaz.blogspot.hu

Erdős Dániel - Körösvidék Blog - www.korosvidek.blog.hu - www.facebook.com/korosvidek

                        Bihari Túrák Közhasznú Egyesület (BTE) - www.bihariturak.hu

                        Magyar Földtani Védegylet Egyesület (MFV) - www.mfv.hu

Kapcsolattartó: 

Éliás-Mezey Erzsébet - e-mail: elimerzsi@gmail.com - tel.: +36303484230

Erdős Dániel - e-mail: erdos.daniel@gmail.com - tel.: +36204327677

Túravezető: Éliás-Mezey Erzsébet, Erdős Dániel

Találkozás: 

Cím: Illatosház-Odorárium ® 7695 Óbánya, Fő utca 20.

Időpont: 2018.03.31. (szombat) – 9 óra

GPS koordináta: N 46°13'19.0" E 18°24'30.0"

rekavolgy_utvonal.png

Útvonal:

  1. Indulás: Óbánya, Illatosház-Odorárium
  2. Belátó-kilátó a falu felett
  3. Réka-vár
  4. Skóciai Szent Margit kereszt
  5. Réka-völgy, Disznós-kút
  6. Réka-völgy, Réka-kunyhó
  7. Réka-völgy, természetes feltárás
  8. Kecskehát, útbevágás
  9. Három-kút és Hideg-kúti források
  10. Döngölt-árok, útbevágás
  11. Érkezés: Óbánya, Illatosház-Odorárium

Túra hossza: kb. 14 km

Túra időtartama: egész napos (kb. 6-7 óra)

rekavolgy_magassagi_profil.png

Részvételi díj: az Illatos geotúra becsületkasszásan működik! 2.000 Ft-ot várunk a részvevőktől, ami tartalmazza a túravezetést, a túravezető utazási költségét, a reggeli üdvözlő illatos gyógyteákat, szörpöt, ásványi anyagokban gazdag ivóvizet (visszaérkezésünkkor szintén), illatfelismerő kamra belépőjét. A túra alkalmával néhány kiadvány is megvásárolható lesz, amely szintén becsületkasszás.

Létszám: a túra 10 fő jelentkezése esetén indul maximum 40 fős létszámmal. Túljelentkezés esetén, a szombati napon túl a vasárnapot is tudjuk biztosítani a résztevőknek, ha igény van rá. Kérjük, a jelentkezési lapot minden esetben töltsék ki, hogy az elérhetőségeket megadva fel tudjuk Önökkel venni a kapcsolatot. Rossz idő esetén a túra elmarad, de időben értesítünk mindenkit a részletekről!

Az Illatos geotúra időpontja: 2018. március 31. (szombat)

Jelentkezési határidő: 2018. március 24. (szombat)

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Geotúra nehézsége, általános tudnivalók, információk:

A geotúra nehézségi foka: közepesen nehéz, bárki számára teljesíthető, aki rendszeresen túrázik. A túrán több megálló is lesz, ahol enni-inni, pihenni, felfrissülni is lehet. Csekély szintemelkedésre kell számítani, azonban kellő odafigyelést igényel a kiálló, esetenként csúszós kövek miatt. Az egyes megállóknál a túravezető kisebb előadást fog tartani a Réka-völgyben fellelhető természeti értékekről.

Óvjuk, védjük a Rékai-völgyben lévő természeti értékeket, hiszen egyedülálló képződményekről, növény- és állatvilágról van szó. Sajnos ez elmúlt években megnőtt a völgy és a falu turisztikai terhelése így a vele járó pozitív és negatív hatások egyaránt. A képződményekre ne másszunk fel, ne tapossuk le, növényeket ne szedjünk, ne hangoskodjunk, és ne szemeteljünk! A túra során keletkezett hulladékot, visszatérve Óbányán a megfelelő helyen ki tudjuk dobni, akár szelektív hulladékgyűjtőkbe is. Ne hangoskodjunk, ne zavarjuk a faluban élők mindennapjait, ill. a völgyben az állatvilágot. Kérjük, kutyákat ne hozzanak a faluba. Akik kocsival érkeznek a túrára, a falu elején kialakított parkolóban tudnak parkolni. A falu központjában található vendéglátó helységben, ill. az Illatosház-Odoráriumban lesz lehetőség felfrissülésre (kávé, üdítő, mosdó, ill. gyógytea).

Amit a túrára érdemes hozni:

Megfelelő mennyiségű ivóvíz (min. 1,5 l), ennivaló (szendvics, csoki stb.) évszaknak megfelelő ruházat, esőkabát, erős túracipő (lehetőleg vízhatlan legyen, mert előfordulhat, hogy kisebb vízfolyáson kell átkelni), kisebb hátizsák, és az elmaradhatatlan jókedv és a geokíváncsiság.

Online jelentkezési lap kitöltése:

A bejegyzés trackback címe:

https://korosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr5313620736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása