Természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékek a Körösök-völgye mentén

Körösvidék

Geotóp Napoztunk Békéscsabán

2017.10.07. - Geotóp Nap Békéscsaba

2017. október 22. - Körösvidék

Tizedik alkalommal került megrendezésre hazánk területén, több helyszínnel, két hétvégével a Geotóp Napok. Október 7-én az eseménysorozat ismét kezdetét vette (Békéscsabán már 4. alkalommal), egy földtudományi értékeket felfűző kerékpáros túra keretein belül. A Magyar Földtani Védegylet Egyesület idén immár ötödik alkalommal kapcsolódik be a Geotóp Napok programjába, négy helyszínnel. A békéscsabai geotóp nap társszervezője és társ túravezetője a békéscsabai Bihari Túrák Közhasznú Egyesület, Kocziha Attila elnök személyében, a Magyar Földtani Védegylet és a Körösvidék blog képviseletében pedig Erdős Dániel. Veres Zsolt, a Földtani Védegylet titkára, a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégiuma földrajz és geológia tanára, pedig segített a békéscsabai helyszín szakmai programjának megszervezésében.

Tovább

Geotóp Nap - Békéscsaba

Fedezzük fel Békéscsaba földtudományi értékeit

Tizedik alkalommal kerül megrendezésre hazánk területén, több helyszínnel, két hétvégével a Geotóp Napok. Október 7-én, az eseménysorozat ismét kezdetét veszi Békéscsabán már 4. alkalommal, egy földtudományi értékeket felfűző kerékpáros túra keretein belül. A Magyar Földtani Védegylet Egyesület idén immár ötödik alkalommal kapcsolódik be a Geotóp Napok programjába, három helyszínnel. A békéscsabai geotóp nap társszervezője és társ túravezetője a békéscsabai Bihari Túrák Közhasznú Egyesület, Kocziha Attila elnök személyében, a Magyar Földtani Védegylet Egyesület és a Körösvidék képviseletében pedig Erdős Dániel. Veres Zsolt, a Földtani Védegylet titkára, a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma földrajz és geológia tanára, pedig tevékenyen részt vesz a békéscsabai helyszín szakmai programjának megszervezésében.

Körösvidék barlangjai 2. – Medve-barlang (Peştera Urşilor)

2017.07.27. – Különleges utazás a cseppkövek világában

A Medve-barlang Romániában, Bihar megyében, Kiskoh (Chișcău) település szélén található. A barlang a nevét a barlangban épségben megtalált barlangi medve (Ursus Spelaeus) csontvázról kapta. A barlangot, egyedülállóan különleges, sokszínű cseppkövek és alakzatainak látványa teszi felejthetetlenné. Az Erdélyi-szigethegység eme páratlan természeti értékét járjuk be a Körösvidék legújabb írásában.

Tovább

Kunhalmok földjén 3.

2017.06.22. – Barát-halom, Fábiánvára, Györgyháza

 

A halom és az egykori kis Árpád-kori magánvár területe és kultúrtörténete szorosan összeforrt. A halom esetében egy ókori építményről beszélhetünk, míg a magánvár és a körülötte elterülő templomot és települést Árpád-korinak datálják a régészek. Hogy miként alakult a halom és a faluhely kapcsolata, története az évszázadok tükrében, a Körösvidék erre keresi a választ.

Tovább

Körösvidék ipartörténeti emlékei 1.

Pusztaszőlős – gázszeparátor

Pusztaszőlősön 1880-ban építettek egy szélmalmot, amit egyedülálló módon építettek át. Mivel a szél nem fújt állandóan, de a termálvíznek magas volt a gáz tartalma így létrehoztak a malom és a fúrt kút mellé egy gázszeparátort. A szeparátor révén a vízből leválasztott gázzal nemcsak a malmot hajtották meg, hanem a közvilágítást is ezzel oldották meg, így ennek köszönhetően már 1901-ben gázvilágítás volt Pusztaszőlősön. Több, mint száz évvel korábban, a huszadik század hajnalán Pusztaszőlős éppen a gáznak köszönhette felvirágzását. A Körösvidéken található puszatszőlősi gázszeparátor, amit az önkormányzat egy pályázat révén felújított, könnyen válhat világtörténeti emlékké.

Tovább

A Körösvidék botanikai különlegességei

A Sárga erdei tulipán (Tulipa sylvestris)

A Körösvidék soron következő cikke egy különleges botanikai ritkaságot mutat be, a Sárga erdei tulipánt (Tulipa sylvestris). A kivételes tulipán kicsiny élőhelye vidékünkön, több helyen is megtalálható, méghozzá Mezőberény külterületén, sajnos méltatlan körülmények közt, Szarvason az Anna-ligetben és Köröstarcsán egy ház tövében. E növénytani ritkasággal szeretné a Körösvidék szerkesztősége felhívni a természetes élőhelyekre való fokozott figyelmet, védelmet!

Tovább

Körösvidéki templom- és várromok nyomában 3.

2017.03.29 – Sebesvár erőssége

Sebesvár története a római korig nyúlik vissza. A környéken végzett ásatások szerint a várheggyel szemközti dombon előbb dák, majd a rómaiak idejében Resculum nevű határtelepülés állt, melyet a Kolozsvárra vezető úttal együtt – egy a mai vár helyén álló – castrum őrzött (korabeli neve: Castrum Resculum). A római erődítmény a népvándorlás idején megsemmisült. Helyén később földvárat emeltek, amely az 1241-42-es nagy tatárjáráskor pusztult el. Az egykori földvár területén, valószínűleg a 13. század első felében építette fel a Geregye nemzetség a mai kővárat. Járjuk hát körbe Kalotaszeg „ékszerdobozának” múltját!

Tovább

Barangolás Murony község határában

2017.03.02. – Kultúrtörténeti kirándulás Murony, Békésföldvár, Murvahelyen

Murony, Békésföldvár, Murvahely. Ezekkel a nevekkel illették elődeink azt a földterületet mely az Árpád-korban a békési vár uradalmához, várjobbágyfaluként tartozott. Nem is gondolná az ember, hogy mi miden található a község közvetlen környezetében. „A Vata-Csolt nemzetség megtörése után az uralkodó - Géza, vagy István király - a várat és a nemzetség területének nagy részét elkobozta, a várba saját ispánját, Békést ültette és a vár köré telepítette saját katonaságát, a várjobbágyok őseit”, így Murvahelyre is - írja Györffy György az Árpád-kori Magyarország történeti földrajzát bemutató munkájában.  Kultúrtörténeti- és régészeti kirándulás következik Murony határában.

Tovább

Körösvidék előadás

Körösvidék Klubdélután a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület szervezésében

Minden hónap utolsó csütörtökén, a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő "Klubdélután" e havi tervezett témája a Körösvidék.

Az előadás során néhány gondolatot hallhatunk a Körösvidék blog kialakításáról és az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Körösvidék látnivalóiról, nevezetességeiről.

Az előadás és a Körösvidék blog célja, megismertetni a nagyközönséggel mindazon értékeket, melyek fellelhetőek a Körösök és a Berettyó mentén az Alföld, a Partium és az Erdélyi-szigethegység ölelésében. A Körösök és a Berettyó-völgye egy jellegzetes "vidék" a hegységektől a síkságokig. Azt gondolná az ember, hogy a nagy szikes pusztákkal, lapályokkal, folyómedrekkel, határolt terület és környéke természeti értékekben szegény a hegységekben található barlangok, víznyelők, sziklaképződmények, szurdokvölgyekhez képest. E látszólagos ellentmondást igyekszik feledtetni, hiszen a Körösvidék a Szilágyságtól, Báródságtól a Zarándi-havasokig, a havasoktól a Békési-hát lankáiig és onnan a Királyerdőig - országhatároktól mentesen – a táj megannyi ezer arculatát mutatja térben és időben, földtudományi-, növényi- és állattani, tájképi- és kultúrtörténeti értékeiben másképp.

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2017. február 23-án Békéscsabán, a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégiuma földszint 22-es előadó termében (5600 Békéscsaba, Deák u. 6.).

 

Körösvidéki kastélyromok nyomában 2.

2017.02.09. – Kiscsákói Geist-Rechmann kastély

Talán kevesen tudják, hogy Orosházának 1760 óta van egy olyan településrésze, amely egyetlen ponton sem érintkezik a várossal. Ez pedig nem más, mint Kiscsákó, Orosházától 23 kilométerre, Nagyszénás és Kondoros között félúton. Gáspárteleknek is hívott település rész egykor a 1848-49-es szabadságharc után kivégzett Batthyány Lajos alkotmányos miniszterelnök családjához tartozott.

Tovább