Természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékek a Körösök-völgye mentén

Körösvidék

Körös-körül

A „KÖRÖSVIDÉK” és „A KÖVEK MESÉLNEK” 2019. évi őszi programsorozata

2019. augusztus 13. - Körösvidék

Sok szeretettel várunk Mindenkit a "Körösvidék" és "A kövek mesélnek" 2019. évi őszi programsorozatára. Fedezzük fel együtt a Körösvidék és szomszédai rejtett kulturális- és természeti értékeit! Geotúráink, kulturális kirándulásaink alkalmával varázslatosabbnál varázslatosabb helyszínekre kalauzoljuk el túratársainkat hazánk és szomszédunk kevesek által látogatott és egyben rejtőzködő természeti és kulturális kincseihez.

Tovább

Úton a csodavárba a Szarvasiak Kiránduljunk facebook csoporttal

A csoport 2017. október 23-án indult az első útjára Egerbe, azóta számos kiránduláson vagyunk túl. A csoport kis távolságra egy napos kirándulásokat szervez főként.

Tovább

Varadinum - avagy Körösvidék kirándulás Nagyváradon!

Sikeresen véget ért 2019. április 27-én a Körösvidék Nagyváradi kirándulása. A borongós, esős időjárás ellenére kegyesek voltak hozzánk az égiek! A kirándulás teljes egészében Nagyváradon zajlott, aminek keretében a város nevezetességeit néztük meg, de nem is akárhogyan! Idegenvezetőnk Lakatos-Balla Attila régész, történész, muzeológus volt, aki a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda vezetője is egyben. Bihar megye közép- és újkori anyagi kultúrája mellett elsősorban a nagyváradi római katolikus egyházmegye és Nagyvárad városi levéltárának kutatásával foglalkozik. Váradnak hallatlanul gazdag a katolikus kulturális öröksége és ebből csak egy kis szeletével sikerült megismerkednünk. Békéscsabáról reggel 6 órakor indulva vágott neki a nagyváradi kalandnak a 15 fős kis csapat.

Tovább

„Körösvidék” és „A kövek mesélnek” kirándulás

A kövek mesélnek a Fehér- és a Fekete-Körös mentén - 2019. május 26. (vasárnap)

Először szervezzük meg a „Körösvidék” és „A kövek mesélnek” szerkesztőcsapatával az alábbi nem mindennapi buszos kirándulást! Jártatok már Tamáshidán, Seprősön, Déznán és Menyházán? Ha igen, ha nem, akkor ezért gyere velünk! Bemutatjuk nektek ezeknek a településeknek a nevezetességeit, de nem akárhogy! Hogyan? A kövek mentén, a kövek szemszögéből, hiszen „A kövek mesélnek” a Körösvidéken is! Ha érdekel az Árpádok hagyatéka, a dicső múlt század eleji építészeti örökségei, kultúrtörténete, s mindez egy csipetnyi geológiával megfűszerezve, ne habozz, mellettünk a helyed a buszon! Az egész napos buszos kirándulás során elkalandozunk a Körösvidék partiumi, nevezetes kövek jelölte Fekete- és Fehér-Körös völgye mentén.

Tovább

Dr. Bereczki Imre: A nagycenki Széchenyi levéltár 1946-ban

Érdekes írással jelentkezünk a dévaványai néprajzkutatóról. A második világháborút tanárként megjárt dr. Bereczki Imre, korai leveleiben örökítette meg, hogy hogyan mentette meg a nagycenki Széchenyi-levéltár anyagát. A levéltári anyag megmentéséről egy igazolást is kapott, amit az akkori Közgyűjtemények Országos Főfelügyelőségének a helyettese írt neki. Hogyan élte meg ezt a nem mindennapi eseményt? Lássuk!

Tovább

Túra a Vércsorog-vízeséshez

Egy 47 fős lelkes kis csapat indult Szeghalomról, Füzesgyarmatról és Furtáról 2019. március 30-án Arieşeni – Vércsorog-vízeséshez (Cascada Vârciorog). Már a buszon kiderült, hogy egy igen jó hangulatú társaság jött össze, pedig az emberek nagy része nem is ismerte egymást!

Tovább

Sikeresen véget ért a Körösvidék első kirándulása

A Körösvidék 2019. március 30-án tartotta meg az első kirándulását! A kirándulás a Körösvidék déli végein, Dél-Békés megyében került megszervezésre. Békéscsabáról a reggeli órákban indulva, teli kisbusszal vágott neki a nagy kalandnak a 16 fős kis csapat. A legfiatalabb túratársunk a 6. életévét töltötte be. A látnivalókban gazdag, egész napos kirándulás végén, kellemesen elfáradva 16 óra magasságában érkeztünk vissza. A szerkesztőség meglepetésére a kirándulók nagy része nem is tudott a felkeresett látnivalókról és szorgalmazták a további "ismerd meg a környezeted" kirándulásokat! A kirándulás szervezése folyamán volt bennünk egy kis félsz, hogy talán senki nem fog érdeklődni, eljönni a kirándulásra, de ezt abszolút eloszlatták a résztvevők! Ismét bebizonyosodott számunkra, hogy itt az Alföldön is van mit megnézni és ugyanolyan értékekkel bírnak, mit a hegyvidéki társaik. Ígérjük, folytatni fogjuk a kirándulás sorozatot!

Tovább

Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény

A múzeumalapító öröksége

Egy korábbi posztunk kapcsán Szalay Ágnes hívta fel a figyelmünket a Dévaványán található dr. Berecki Imre néprajzkutató és régész 65 éven át összegyűjtött adattári, levéltári, néprajzi anyagának fontosságára. Felvettük Ágnessel a kapcsolatot és rájöttünk, hogy többről van itt szó! Ágnes elmondása szerint hatalmas a levéltári anyag, amelynek nagy része még rendezetlen. A levéltári anyag tudományos publikációkban gazdag, és kis hányada jelent csak meg. Leginkább Dévaványával, annak előljaróságával (politikatörténetével), valamint gazdálkodásával kapcsolatos iratok vannak, de akadnak száp számmal olyan iratok is, amelyek a Körösvidékkel kapcsolatosak. Adódott az alkalom tehát, hogy Szalay Ágnessel együtt dolgozva a Körösvidék oldalán is emléket állítsunk a Körösvidék egyik kiemelkedő alakjának. Reményeink szerint, rendeszeresen fogunk közre adni iratokat a Bereczki gyűjteményből, ahogy az iratok feldolgozása zajlik Ágnes és a múzeum részéről. Nagyon köszönjük Ágnesnek a megkeresést és a közös munkát! Elsőként emlékezzünk meg, ki is volt valójában dr. Bereczki Imre néprajzkutató, régész. (Az alábbi leírás és képek megtalálhatóak a Dévaványai Általános Művelődési Központ oldalán.)

Tovább

Körösvidék kirándulás

Nagyváradi várostúra - 2019. április 27. (szombat)

„Biharország” fővárosa vagy a „Pece-parti Párizs” jelzővel illetett Nagyvárad (Oradea, Grosswardein) Békéscsabától közel másfél órányi autóútra, a magyar országhatártól 10 km-re, a Sebes-Körös partján terül el. Ma Románia nyugati kapuja, a Partium legfontosabb városa, Bihar megye székhelye. Nagyváradi kirándulásunkat a római katolikus székesegyháznál kezdjünk.

Tovább

Körösvidék kirándulás

Ókori erődítések, Árpád-kori templomok, világtörténeti emlékek és uradalmi kastélyok nyomában

Szeretnénk Titeket meghívni az első Körösvidék buszos kirándulásunkra! Ha érdekelnek az ókori építmények, az Árpádok hagyatéka és a dicső múlt század eleji építészeti örökségek, – ráadásul a Körösvidéken – ne habozz, mellettünk a helyed a buszon! A kirándulás időpontja: 2019. március 30. (szombat).

Tovább