Természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékek a Körösök-völgye mentén

Körösvidék

Varadinum - avagy Körösvidék kirándulás Nagyváradon!

2019. április 28. - Körösvidék

Sikeresen véget ért 2019. április 27-én a Körösvidék Nagyváradi kirándulása. A borongós, esős időjárás ellenére kegyesek voltak hozzánk az égiek! A kirándulás teljes egészében Nagyváradon zajlott, aminek keretében a város nevezetességeit néztük meg, de nem is akárhogyan! Idegenvezetőnk Lakatos-Balla Attila régész, történész, muzeológus volt, aki a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda vezetője is egyben. Bihar megye közép- és újkori anyagi kultúrája mellett elsősorban a nagyváradi római katolikus egyházmegye és Nagyvárad városi levéltárának kutatásával foglalkozik. Váradnak hallatlanul gazdag a katolikus kulturális öröksége és ebből csak egy kis szeletével sikerült megismerkednünk. Békéscsabáról reggel 6 órakor indulva vágott neki a nagyváradi kalandnak a 15 fős kis csapat.

Tovább

„Körösvidék” és „A kövek mesélnek” kirándulás

A kövek mesélnek a Fehér- és a Fekete-Körös mentén - 2019. május 26. (vasárnap)

Először szervezzük meg a „Körösvidék” és „A kövek mesélnek” szerkesztőcsapatával az alábbi nem mindennapi buszos kirándulást! Jártatok már Tamáshidán, Seprősön, Déznán és Menyházán? Ha igen, ha nem, akkor ezért gyere velünk! Bemutatjuk nektek ezeknek a településeknek a nevezetességeit, de nem akárhogy! Hogyan? A kövek mentén, a kövek szemszögéből, hiszen „A kövek mesélnek” a Körösvidéken is! Ha érdekel az Árpádok hagyatéka, a dicső múlt század eleji építészeti örökségei, kultúrtörténete, s mindez egy csipetnyi geológiával megfűszerezve, ne habozz, mellettünk a helyed a buszon! Az egész napos buszos kirándulás során elkalandozunk a Körösvidék partiumi, nevezetes kövek jelölte Fekete- és Fehér-Körös völgye mentén.

Tovább

Dr. Bereczki Imre: A nagycenki Széchenyi levéltár 1946-ban

Érdekes írással jelentkezünk a dévaványai néprajzkutatóról. A második világháborút tanárként megjárt dr. Bereczki Imre, korai leveleiben örökítette meg, hogy hogyan mentette meg a nagycenki Széchenyi-levéltár anyagát. A levéltári anyag megmentéséről egy igazolást is kapott, amit az akkori Közgyűjtemények Országos Főfelügyelőségének a helyettese írt neki. Hogyan élte meg ezt a nem mindennapi eseményt? Lássuk!

Tovább

Túra a Vércsorog-vízeséshez

Egy 47 fős lelkes kis csapat indult Szeghalomról, Füzesgyarmatról és Furtáról 2019. március 30-án Arieşeni – Vércsorog-vízeséshez (Cascada Vârciorog). Már a buszon kiderült, hogy egy igen jó hangulatú társaság jött össze, pedig az emberek nagy része nem is ismerte egymást!

Tovább

Sikeresen véget ért a Körösvidék első kirándulása

A Körösvidék 2019. március 30-án tartotta meg az első kirándulását! A kirándulás a Körösvidék déli végein, Dél-Békés megyében került megszervezésre. Békéscsabáról a reggeli órákban indulva, teli kisbusszal vágott neki a nagy kalandnak a 16 fős kis csapat. A legfiatalabb túratársunk a 6. életévét töltötte be. A látnivalókban gazdag, egész napos kirándulás végén, kellemesen elfáradva 16 óra magasságában érkeztünk vissza. A szerkesztőség meglepetésére a kirándulók nagy része nem is tudott a felkeresett látnivalókról és szorgalmazták a további "ismerd meg a környezeted" kirándulásokat! A kirándulás szervezése folyamán volt bennünk egy kis félsz, hogy talán senki nem fog érdeklődni, eljönni a kirándulásra, de ezt abszolút eloszlatták a résztvevők! Ismét bebizonyosodott számunkra, hogy itt az Alföldön is van mit megnézni és ugyanolyan értékekkel bírnak, mit a hegyvidéki társaik. Ígérjük, folytatni fogjuk a kirándulás sorozatot!

Tovább

Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény

A múzeumalapító öröksége

Egy korábbi posztunk kapcsán Szalay Ágnes hívta fel a figyelmünket a Dévaványán található dr. Berecki Imre néprajzkutató és régész 65 éven át összegyűjtött adattári, levéltári, néprajzi anyagának fontosságára. Felvettük Ágnessel a kapcsolatot és rájöttünk, hogy többről van itt szó! Ágnes elmondása szerint hatalmas a levéltári anyag, amelynek nagy része még rendezetlen. A levéltári anyag tudományos publikációkban gazdag, és kis hányada jelent csak meg. Leginkább Dévaványával, annak előljaróságával (politikatörténetével), valamint gazdálkodásával kapcsolatos iratok vannak, de akadnak száp számmal olyan iratok is, amelyek a Körösvidékkel kapcsolatosak. Adódott az alkalom tehát, hogy Szalay Ágnessel együtt dolgozva a Körösvidék oldalán is emléket állítsunk a Körösvidék egyik kiemelkedő alakjának. Reményeink szerint, rendeszeresen fogunk közre adni iratokat a Bereczki gyűjteményből, ahogy az iratok feldolgozása zajlik Ágnes és a múzeum részéről. Nagyon köszönjük Ágnesnek a megkeresést és a közös munkát! Elsőként emlékezzünk meg, ki is volt valójában dr. Bereczki Imre néprajzkutató, régész. (Az alábbi leírás és képek megtalálhatóak a Dévaványai Általános Művelődési Központ oldalán.)

Tovább

Körösvidék kirándulás

Nagyváradi várostúra - 2019. április 27. (szombat)

„Biharország” fővárosa vagy a „Pece-parti Párizs” jelzővel illetett Nagyvárad (Oradea, Grosswardein) Békéscsabától közel másfél órányi autóútra, a magyar országhatártól 10 km-re, a Sebes-Körös partján terül el. Ma Románia nyugati kapuja, a Partium legfontosabb városa, Bihar megye székhelye. Nagyváradi kirándulásunkat a római katolikus székesegyháznál kezdjünk.

Tovább

Körösvidék kirándulás

Ókori erődítések, Árpád-kori templomok, világtörténeti emlékek és uradalmi kastélyok nyomában

Szeretnénk Titeket meghívni az első Körösvidék buszos kirándulásunkra! Ha érdekelnek az ókori építmények, az Árpádok hagyatéka és a dicső múlt század eleji építészeti örökségek, – ráadásul a Körösvidéken – ne habozz, mellettünk a helyed a buszon! A kirándulás időpontja: 2019. március 30. (szombat).

Tovább

Megjelent a KÖRÖSVIDÉK első online kiadványa!

Geológuskalapáccsal a Kárpát-medencében - Körösvidék 1.

Kedves Körösvidék Rajongók!

Végre valahára elkészült az első ingyenesen letölthető online kiadványunk, aminek érkezésében ráadásul a Mikulás is segédkezett. :) Közel 40 oldalon keresztül olvashattok érdekesebbnél érdekesebb helyszínekről, romokról, történelmi személyekről, egy kicsi geológiáról, kultúrtörténetről, történelemről. Ez így elsőre talán soknak hangzik, de higgyétek el, minden mindennel összefügg és szoros kapcsolatban vannak egymással. Hiszen egy vár nincs kő nélkül, a kő nincs földtani tulajdonságok nélkül! :) Ennek szellemében igyekeztünk összeállítani nyolc kisebb fejezetet a Körösvidék megszámlálhatatlan atrakciói közül határon innen és túl. 

Az alábbi linkről letölthetitek kiadványunkat ---> INNEN

Folytatása is hamarosan érkezik! SŐT! Aki szeretne nyomtatott formában is hozzájutni a kiadványhoz kérnénk, hogy írjon egy levelet nekünk a korosvidek.info@gmail.com címre. Nyomtatott verziót is tervezünk tehát, de ehhez egy előzetes felmérésre van szükségünk. 

Nem is szaporítjuk tovább a szót, irány a letöltés! Kellemes olvasást és kikapcsolódást kíván a Körösvidék szerkesztősége, valamint ne felejtsétek el felkeresni, "lájkolni", megosztani, kedvelni oldalainkat!

www.korosvidek.blog.hu

www.facebook.com/korosvidek

www.mfv.hu

www.bihariturak.hu

 

 

Berettyó-forrás(ok) - 2018.04.03.

Kirándulás a Berettyó forráságaihoz

A Berettyó fő forrásai a Nagy- és a Kis-forrás. Tuszatelke alatt egyesülnek az ágak. Tuszatelkétől hívjuk Berettyónak a vízfolyást, amely átvágva magát a Réz-hegységen érkezik hazánkba Kismarjánál.