Természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékek a Körösök-völgye mentén

Körösvidék

Körösvidék

„Körösvidék” és „A kövek mesélnek” kirándulás

A kövek mesélnek a Fehér- és a Fekete-Körös mentén - 2019. május 26. (vasárnap)

2019. április 22. - Körösvidék

Először szervezzük meg a „Körösvidék” és „A kövek mesélnek” szerkesztőcsapatával az alábbi nem mindennapi buszos kirándulást! Jártatok már Tamáshidán, Seprősön, Déznán és Menyházán? Ha igen, ha nem, akkor ezért gyere velünk! Bemutatjuk nektek ezeknek a településeknek a nevezetességeit, de nem akárhogy! Hogyan? A kövek mentén, a kövek szemszögéből, hiszen „A kövek mesélnek” a Körösvidéken is! Ha érdekel az Árpádok hagyatéka, a dicső múlt század eleji építészeti örökségei, kultúrtörténete, s mindez egy csipetnyi geológiával megfűszerezve, ne habozz, mellettünk a helyed a buszon! Az egész napos buszos kirándulás során elkalandozunk a Körösvidék partiumi, nevezetes kövek jelölte Fekete- és Fehér-Körös völgye mentén.

iii_kirandulas_facebookesemeny00001.jpg

Először Tamáshidára (Tămaşda) látogatunk el, a Tőz és a Fekete-Körös torkolata mellett szerényen meghúzódó, a mai napig magyarok lakta kis településre. Az egykori Rátold nemzetségbeli szász faluban még erdélyi rendi országgyűlést is összehívtak annak idején. A faluban anno nagyobb várkastély is lehetett, melynek utolsó hírnöke egy Árpád-kori templomrom. Miért is olyan különlegesek ezek a romok?: mert jelenleg egy családi porta udvarán fekszenek és háziállatoknak adnak otthont. Járjuk körbe ennek az impozáns templomromnak a dicső múltját, szomorú jelenét és jövőbeli sorsát!

Magunk mögött hagyva a romokat a közelmúltba repülünk vissza egészen Seprősig (Șepreuș), amelynek tulajdonosai a Czárán család tagjai voltak. Itt született ugyanis 1847-ben Czárán Gyula, a magyar turisztika úttörője. Meglátogatjuk a három klasszicista Czárán-kastély közül az egyiket, amelyben a községháza és egy másikat, amelyben az óvoda működik.

Tovább utazva visszarepülünk az időben, egészen a középkorig Dézna (Dezna) váráig. A falu fölé emelkedő 389 méter magas vulkanikus hegy tetején található, a napjainkban romokban heverő Déznai vár, amely 1318-ban már állt. Megmásszuk az várhoz vezető utat, majd felérve, betekintést nyerhetünk a környék földtanába, ahol a vár építőanya fog nekünk mesélni!

A buszhoz visszaérkezve tovább indulunk Menyházára (Moneasa). Menyházát egykor gyógyító erejű vize és vadregényes környezete miatt az osztrák Bad Gasteinnal hasonlítgatták össze a hozzáértők. A hegyek közt megbúvó fürdőtelep a 20. század elején nagyiramú fejlődésnek indult. Faragott faoromzatú modern villák, szálláshelyek, vendéglők szép számban épültek. A 20. század történelmi eseményeinek köszönhetően Menyházán változó sikerrel folyt a turisztikai tevékenység. Ennek apropóján látogatjuk a Wenckheim Fürdőházat, Czárán Gyula sírját és… a menyházai vörös „márvány” bányát. A bányában a márványt fogjuk megszólaltatni, ami valójában nem is márvány! De akkor honnan az elnevezés? Minden ki fog derülni, ha kifaggatjuk a köveket! A bánya meglátogatása után egy pillanatra még megállunk a Wenckheim-család által épített vaskohó mellett is.

Az egész napos program során időutazáson fogunk részt venni a középkortól egészen napjainkig. Az időutazást Békéscsabán kezdjük meg 6:00 órai indulással, az egy órás időeltolódás miatt. Felszállási lehetőség Gyulán (sofőrrel egyeztetve) és Békéscsabán a Penny parkolójában, ami a vasúti és a buszpályaudvar mellett található. Visszaérkezés a késő délutáni órákban szintén a Penny parkolójába. A biztonságos utazásról és kényelmünkről Bodó Imre (MyBus) és 20 fős kisbusza fog gondoskodni!

A kirándulás költsége: 7.000.-Ft/fő, amelynek egy része teljes egészében tartalmazza a busz költségeit és a túravezetést. A fennmaradó összegből pedig a gyulai székhelyű BMKT Pándy Kálmán Kórház Csecsemő- és gyermekosztályt fogjuk támogatni! A kirándulással magadnak, a kórházban dolgozóknak és a segítségre szoruló gyermekeknek is örömet szerezhetsz! További adományt természetesen elfogadunk a kirándulás alatt is az előre kihelyezett urnába. Továbbá, ha akad otthon bármi, amivel a Csabai Állatvédőket tudod támogatni (használt ruha, rongy, konzerv vagy zsákos állateledel stb.), ne hagyd otthon, összegyűjtjük és eljuttatjuk hozzájuk!

Jelentkezési határidő, feltétel: 2019. május 15. Amennyiben eldöntötte, hogy részt kíván venni a kiránduláson, kérjük, töltse ki az alábbi jelentkezési lapot. A jelentkezés során megadott személyes adatokat bizalmasan kezeljük, azt harmadik fél számára nem adjuk át. Az adatokra a jelentkezőkkel történő közvetlen kapcsolattartás, illetve a számla kiállítása miatt van szükség. A részvételi díj nem tartalmaz biztosítást!

Online jelentkezési lap: https://forms.gle/QCrDDv5VVQuv5c5L7

Amit a kirándulásra érdemes hozni: határátlépéshez szükséges érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, némi készpénz (Románia hivatalos fizető eszköze a lei) megfelelő mennyiségű ivóvíz (min. 1,5 l), ennivaló (szendvics, csoki stb.) évszaknak megfelelő ruházat, esőkabát, könnyű túracipő (lehetőleg vízhatlan legyen), kisebb hátizsák, és az elmaradhatatlan jókedv és a kíváncsiság!

A kiránduláson mindenki saját felelősségére vesz részt!

Szervező, kapcsolat, érdeklődni: Körösvidék, A kövek mesélnek, Magyar Földtani Védegylet Egyesület (MFV)

Erdős Dániel: erdos.daniel@gmail.com tel.: +36204327677;

Veres Zsolt: vereszsolti@gmail.com

iii_kirandulas_plakat.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://korosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr9114773936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása