Természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékek a Körösök-völgye mentén

Körösvidék

Körösvidék

Körösvidék kirándulás

Ókori erődítések, Árpád-kori templomok, világtörténeti emlékek és uradalmi kastélyok nyomában

2019. február 20. - Körösvidék

Szeretnénk Titeket meghívni az első Körösvidék buszos kirándulásunkra! Ha érdekelnek az ókori építmények, az Árpádok hagyatéka és a dicső múlt század eleji építészeti örökségek, – ráadásul a Körösvidéken – ne habozz, mellettünk a helyed a buszon! A kirándulás időpontja: 2019. március 30. (szombat).

Az egész napos buszos kirándulás során elkalandozunk a Körösvidék Dél-Békési lankáira. Először Csabaszabadiban látogatjuk meg a Beliczey-kastély maradványait, ahol az egykori Békés vármegye ispánja Bajczai Beliczey Miklós nevelkedett. A kastély falai hajdani nagyságáról, hanyatló díszkertje pedig egykori pompájáról árulkodik.

head_facebook_sablon.jpg

Tovább kalandozva visszautazunk az időben, egészen az ókorig. Igen, jól olvassák! A fellelhető régészeti leletek szerint a Körös-Tisza-Maros köz táján 7500–8000 évvel ezelőtt jelent meg az ember. A „Körös-kultúra” néven számon tartott társadalom tagjai már termesztettek búzát, árpát, sőt már kecskét, juhot, szarvasmarhát és kutyát is tartottak. 1939-ben a Banner János által vezetett régészeti kutatás során edénytöredékek és bronztárgyak kerültek elő a Tatársánc ásatása során. Ebből következtethetünk arra, hogy Pusztaföldvár határában látható kettős sáncrendszer (földvár), az úgynevezett Tatársánc, közel háromezer éves. Kisebb gyalogtúra keretében a Kistatársáncot és a Nagytatársáncot, valamint az Ősgyepet fedezzük fel.

Magunk mögött hagyva a több ezer éves őskori földművet, szinte napjainkig repülünk vissza, az 1900-as évek elejére, méghozzá Pusztaszőlősre. Pusztaszőlősön 1880-ban emeltek egy szélmalmot, amit egyedülálló módon építettek át. Mivel a szél nem fújt állandóan, de a termálvíznek magas volt a gáztartalma, így kialakítottak a malom és a fúrt kút mellé egy gázszeparátort. A szeparátor révén a vízből leválasztott gázzal nemcsak a malmot hajtották meg, hanem a közvilágítást is ezzel oldották meg. Ennek köszönhetően már 1901-ben gázvilágítás volt Pusztaszőlősön! Tudta, hogy a Dél-Békésben található pusztaszőlősi gázszeparátor, – amit az önkormányzat egy pályázat révén felújított, – könnyen válhat világtörténeti emlékké?!

A buszba visszaszállva ismét a múltba repülnünk vissza, egyenesen az Árpád-korba, Kopáncs-pusztára (Tótkomlós határában). Könnyű túrabakancsot húzva ismét egy kicsit megmozgatjuk végtagjainkat, egy túrát teszünk Kopáncsi-templomhoz. A pusztában magányosan álló épület a környék egykori jelentőségét hirdeti, hisz az egykori faluban templom épült István király rendelete szerint.

Kevesen tudják, hogy Békés megye, a Körösvidék ezen része élményekben és látnivalókban gazdag, s ráadásul karnyújtásnyira van tőlünk! Az egész napos program során időutazáson fogunk részt venni az őskortól egészen napjainkig. Az időutazást Békéscsabán kezdjük meg 8:00 órai indulással. Felszállási lehetőség Békéscsabán a Penny parkolójában, ami a vasúti és a buszpályaudvar mellett található. Visszaérkezés a késő délutáni órákban szintén a Penny parkolójába.

A kirándulás költsége: 4.000.-Ft/fő, amelynek egy része teljes egészében tartalmazza a busz költségeit, a túravezetést. A fennmaradó összegből pedig a Csabai Állatvédőket fogjuk támogatni! A kirándulással magadnak és a kisállatoknak is örömet szerezhetsz! A kirándulás végén értékes nyereményt fogunk kisorsolni a jelenlévők közt!

Jelentkezési határidő, feltétel: 2019. március 15. Amennyiben eldöntötte, hogy részt kíván venni a kiránduláson, 2.000.-Ft előleget kérünk befizetni az alábbi számlaszámra (közlemény rovatba tüntesse fel: adomány - a jelentkező nevét - Körösvidék kirándulás): Erdős Dániel - 10102615-18447700-01001001

Online jelentkezési lap: Katt, itt érhető el!

Amit a kirándulásra érdemes hozni: megfelelő mennyiségű ivóvíz (min. 1,5 l), ennivaló (szendvics, csoki stb.) évszaknak megfelelő ruházat, esőkabát, könnyű túracipő (lehetőleg vízhatlan legyen), kisebb hátizsák, és az elmaradhatatlan jókedv és a kíváncsiság!

A kiránduláson mindenki saját felelősségére vesz részt!

Szervező, kapcsolat, érdeklődni: Körösvidék, Magyar Földtani Védegylet Egyesület (MFV), - erdos.daniel@gmail.com tel.: +36204327677

korosvidek_kirandulas_20190211.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://korosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr6614638878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása