Természeti, kultúrtörténeti és tájképi értékek a Körösök-völgye mentén

Körösvidék

Körösvidék

Körösvidéki kastélyromok nyomában 1.

2016.11.09. – Beliczey-kastély, Csabaszabadi

2016. november 09. - Körösvidék

Hazánkban számos nemzeti, történelmi emlékű vár, templomrom, kúria, kastély válik lassan az enyészetté. Sajnos emlékük is a romokkal együtt tűnnek el, kopnak ki az emlékezetből. Egykor hatalmassal befolyással, vagyonnal bíró családok birtokai, lakhelyei voltak ezek az épületek, aminek falai közt számos miniszter, ispán, főméltóság nevelkedek itt a Körösvidéken. Tekintsük meg először Csabaszabadi határában fekvő Beliczey-kastélyt és járjunk utána kik is voltak valójában a Beliczeyek.

Csabaszabadiba, Békéscsabától közel egy negyed órás utazás során juthatunk el az apácai úton. A csendes kis községbe érve a kastélyhoz a falu mellett található halastó felé kell fordulnunk. A község széléről már messziről integet felénk a kastély tornya, így útbaigazítva csak követni kell azt. A kastélyhoz érve meglepő látvány fogadja az arra járót. Egy hatalmas csatornán kell átkelnünk a romhoz. A kastélyrom szögesdrót kerítéssel van körbe kerítve. A kerítés és a kastély környéke, környezete gondozott. A területnek gondnoka is volt, aki sajnos 2015-ben elhunyt.

dsc06789.JPG

Mielőtt megtekintenénk a kastély romjait, tekintsük át kik is éltek falai közt! A kastély építtetője bajczai Beliczey József volt az 1870-es években, aki táblabíró, majd megyei főpénztárnok volt, régi földbirtokos család sarja. Birtokai főleg Gerendáson voltak. Bajczai Beliczey Miklós (1901-1977) Békés vármegye főispánja 1901. június 12-én született Békéscsabán és talán a leghíresebb családtag. Középiskolai tanulmányait Budapesten és Békéscsabán végezte. Budapesten a Közgazdasági Egyetemet végzett. Európa több országában és Amerikában járt tanulmányúton. 1924-től a vármegyeszolgálónak, majd közgazdasági gyakornoknak nevezték ki, 1926-tól tagja lett Békés vármegye törvényhatósági bizottságának és Békéscsaba város képviselő testületének.

39464_beliczey_mikl_s_small-medium_normal.jpg

A Békésvármegyei Gazdasági Egyesület 1928-tól választmányi tagja és felügyelő-bizottsági tagja az Első Gazdasági Vasútnak. Megalakulástól ügyvezető elnöke a Kőrös vidéki Motorsport Klubnak, valamint Szegeden megalakuló Délvidéki Automobil Klub alelnökévé választotta 1928-ban. A belügyminiszter Beliczey Miklóst, 1939-ben nevezte ki Békés vármegye főispánjává, a tisztséget nagy szaktudással 1944 március 19-ig töltötte be. 1944. március 19. után (Magyarország német megszállása) nem akart többé nyilas uralom alatt főispán lenni. Ezen dátum és a lemondása közötti két hét alatt a miniszter maradásra akarta bírni, de nem lehetett erről meggyőzni. Antinyilas lelkiismerete soha nem engedte volna neki, hogy az akkori helyzetben főispán maradjon. Békéscsaba város közgyűlése 1942. szeptemberben 30-án, Békés vármegye és Békéscsaba jelentős közéleti személyiségének, díszpolgára címet adományozta. Beliczey Miklós 1977. március 21-én hunyt el, a békéscsabai ligeti katolikus temetőben nyugszik.

2962.jpg

A klasszicista építészeti stílus értékes megyei emléke a Beliczey-kastély. A klasszicizáló, oszlopos portikuszú épületet 1910 körül egytornyos, tagolt tömegű, eklektikus-szecessziós villává bővítették. A kastély egy 500 holdas, több külső majorsággal rendelkező birtok része volt, melyet az 1900-as évek elején létesítettek. A Békéscsaba - Csanadapáca út és a kastély között 300 méter hosszú, téglával kirakott, bejáróutat építettek, két oldalát fasor szegélyezte.

dsc06756.JPG

dsc06761.JPG

A kastélyhoz tartozó tűztornyos lovardát és az egykori cselédházakat is lebontották. A régi kerítés és a kovácsolt vasból készített kapu is eltűnt, a bejáratot csak egy útszéli kereszt jelzi. A kastélyban előbb az állami gazdaság, majd a Csabaszabadi Mgtsz irodái voltak. Az 500 lelkes település 1994-től önálló falu lett. (Terveik között szerepelt a kastély megmentése és hasznosítása). A kastély mögött még megtalálható a jelenleg is üzemképes fürdőmedence. A park területe az egykori 9 hektárról mára 2 hektárra zsugorodott. Ez a csökkent terület került védelem alá.

dsc06775.JPG

dsc06783.JPG

Sajnos nagyon elhanyagolt állapotban van, bár az egykori értékes faállományból még szép és értékes fák maradtak fenn. Az egykori parktervező a meglévő erdő faállományához kapcsolta a tájképi stílusban komponált kastélyparkot. Különlegesség a nyugati tujának egy szomorú változata, amely a megyében egyedül csak itt található! Árnyékában mindig szívesen pihent a Beliczay-család. Szépek az évszázados kocsányos tölgyfák, a hatalmas méretű erdeifenyő, a feltűnően szép alakú vadgesztenye fák, de van hársfa, juharfa, 100 évnél idősebb akácfa és ebben a környezetben különlegességet jelent a narancseperfa előfordulása is. Különösen értékesek a kastélypark öreg tölgyfái, valamint egy 120 éves szomorú törpe tuja, vagy esernyőfa.

a_kastely_2007-ben.jpg

A kastély 2007-ben

Jelenleg a kastély magánkézben van. Állapota romos, de a tetőszerkezetét kicserélték, megelőzve ezzel az épület falainak összedőlését A rendszerváltás előtt nem sokat fordított a TSZ iroda az állag megőrzésére, a jelenlegi tulajdonos csak lassú léptekben tudja a helyreállítást végezni.

csabaszabadi_civertan_03.jpg

A kastély madártávlatból

A Beliczey családnak Békéscsabán is volt kúriája, ami a Gyulai út 2. szám alatt található és a mai napig áll. Állapotát tekintve viszonylag ép, de a vakolata erősen omladozik. A kúriáról és a családról az alábbi linken olvashat: http://csabaihazak.blog.hu/2016/01/23/ursziny-beliczey-kuria

beliczey_kuria_1951-ben.jpg

A Beliczey-kúria 1951-ben

Megyénkben még az alábbi helyeken voltak a Beliczey-családnak birtokai és rajtuk kúria, amelyeket már elbontottak:

  • Battonya - Beliczeymajor/Máriamajor
  • Battonya - Sziondapuszta-Weressmajor
  • Csabaszabadi - Beliczey Rudolf-major
  • Kötegyán - Kisfiterpuszta

 

Az alábbi videót ajánlom szíves figyelmükbe a Magyar Filmhíradó egy adását 1988-ból - https://www.youtube.com/watch?v=E9M-d_hpvTI&feature=related

 
 
Fotók (kivéve archív felvételek) és szöveg: Erdős Dániel
www.mfv.hu
körösvidék.blog
www.facebook.com/korosvidek
  
   
Forrás:
- Beliczey M. 81958): Elvitte az ördög. Főispán voltam és kubikos, Békéscsabai Hagyományőrző és Kulturális Kör, 2015.
- Hankó J. (2010): Két évszázad a Wenckheim családdal, 2. kiadás
- Héjja Julianna E. (2002): Békés vármegye archontológiája (1699) 1715-1950: Főispánok és alispánok. Közlemények Békés megye és környéke történetéből; 8. Gyula: (kiadó nélkül)
http://www.bekescsaba.hu/diszpolgarok.htm
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1798&show_logs=i
http://www.kastelyok.com/adatlap.php?details=107
http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=2436
http://www.wenckheim.hu/beliczey.htm#
https://hu.wikipedia.org/wiki/Beliczey_Istv%C3%A1n

 

A bejegyzés trackback címe:

https://korosvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr4211945397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Graner 2021.11.14. 19:17:37

Egy gondolatot csak Beliczay Miklós tiszteletreméltó életrajzához. 1944. március 19-én a német megszálláskor nem a nyilasok jutottak hatalomra, hanem maradt Horthy és átalakította a kormányt a németeknek tetsző módon. A nyilasok majd október közepén jönnek a sikertelen kiugrási kísérlet után.
süti beállítások módosítása